‘Mark was hier’. Wie wel eens een toeristische attractie bezoekt, komt dit soort boodschappen regelmatig tegen op muren, bankjes en plafonds. En vaak blijft het daar niet bij. Als het kan, voorzien deze vandalen hun handtekening ook nog even van een datum.

In de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei hebben ze schoon genoeg van de vernielingen die toeristen met messen, sleutels, pennen en stiften aanbrengen, schrijft het Hongkongse dagblad South China Morning Post.

Op drie verdiepingen van de Gele Kraantoren, een populaire attractie onder Chinese toeristen, hangen daarom sinds kort touchscreens van twee meter hoog. Autoriteiten hopen dat toeristen de toren zelf in het vervolg ontzien en hun boodschappen op de schermen achterlaten.

Piramide in Egypte bekrast

Chinese toeristen staan erom bekend dat ze het niet al te nauw nemen met de historische en culturele waarde van monumenten. In mei van dit jaar maakte Egypte nog kennis met de Chinese vernielzucht. Een tiener uit de stad Nanjing kerfde zijn naam in een 3.500 jaar oude piramide.

Het incident in Egypte was reden voor vice-premier Wang Yang zijn landgenoten aan te sporen zich netjes te gedragen in het buitenland. Toch worden monumenten in China zelf ook vaak beschadigd. Zo berichtte South China Morning Post vorige maand nog over iemand die in een park in de hoofdstad Beijing een naam in het been van een Boeddhabeeld had gekerfd.

Vereeuwigen

Zodra de schermen in de Gele Kraantoren vol zijn, worden oude boodschappen overschreven door nieuwe. Toch hoeven bezoekers niet bang te zijn dat hun berichten volledig in de vergetelheid raken. Wie dat wil, kan het bericht vereeuwigen door een kopie via een draadloze internetverbinding naar zichzelf of naar een ander te sturen.

De schermen worden niet uitsluitend gebruikt om vandalistische neigingen op te botvieren. Bezoekers van de toren krijgen via de schermen ook informatie over hotels en vervoer aangeboden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl